Hayatımdaki değişiklikler; bir telaş, bir koşuşturmaca getirdi ki sormayın. Bunlardan uzun uzun bahsetmek istiyorum ama önce şu balık soframdaki mezeleri kısaca bir anlatıp bitireyim istiyorum. Bu arada blogumu olduğu kadar sizleri de ihmal ediyorum. Ama benim adıma sevineceğinizi bildiğim gelişmeler eşliğinde gönüllerimiz bir olsun deyin. Ben öyle diyorum, hep aklımdasınız inanın.
Deniz börülcesi hakkında merak edenler için biraz detay vererek başlayayım:
Deniz kıyılarında suyun gel git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama çok lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker. Haşlanarak salatası yapılır. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir.
Deniz kıyılarında suyun gel git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama çok lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker. Haşlanarak salatası yapılır. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir.
DENİZ BÖRÜLCESİ-domates soslu
Deniz börülcelerini köklerini fazla kesmeden iyice yıkayın(sirkeli suda bekletin.) Kaynayan suya atıp maksimum 10-15 dakika haşlayın. Deniz börülcesi kendinden tuzlu olduğu için suya ayrıca tuz ilave etmeniz gerekmez. Kevgire alıp soğutun. Gelelim önemli ipucuna. Köklerini kesmememizin sebebi ayıklamada kolaylık sağlamak.
Ayıklamak için bir dalı sağ elinize alın, her sapın üzerindeki etli kısmı sol elinizle teker teker aşağı çekip liflerinden ayırın.İçinden çıkan lifleri(kılçıkları) atın.
Bir kaba koyduğunuz deniz börülcelerinin tamamını ayıkladığınızda üzerine zeytinyağı ve limon gezdirin.
Bir kaba koyduğunuz deniz börülcelerinin tamamını ayıkladığınızda üzerine zeytinyağı ve limon gezdirin.
Diğer tarafta rendelediğiniz domatesleri tavada suyunu çekip rengi solana kadar kavurun. İçine sarımsak rendesi ve az zeytinyağı, 1 çay kaşığından biraz az toz şeker ekleyin. Bu domates sosunu deniz börülcesinin üzerine döküp servis yapın.
Soğuk da yenilebilmektedir.
Afiyet olsun.
Selam canım,
YanıtlaSilEllerine sağlık. Ben pek sevmem ama eminim senin yaptığın ayrı bir güzel olmuştur.
İyi haberlerini bekliyoruz.
Öptüm canım.
Sevgiler...
nasıl severim anlatamam,koca bir kaseyi tek başıma yiyebilirimmm ellerine sağlık
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık
YanıtlaSildeniz börülcesini hiçdenemedim ama güzel görünüyor
Yazmadan geçemicem ben alttaki favaya bittim
sende yoğunsun demekki benim gibi:)
Mutlu ve sakin bir hafta diliyorum
sevgiyle kal
Banucum iyi haberlerini bekliyorum hayırlısıyla...
YanıtlaSilSevgiler
Nagehan
Canım balığın yanına harikaaaa gidiyor, ellerine sağlık, kocamannnn öpüyorum seni hemşerim...görüşmek dileğiyle...
YanıtlaSil