20 Ocak 2008 Pazar

ET FAJITAS-YE #30

Kitap okumayı öyle çok severim ki; ilkokul yıllarında harçlıklarımla kitapçıya koşardım. Afacan Beşler Serisi vardı, küçük çocukların dedektif olarak maceralarını anlatırdı. Bir solukta bitirirdim. Böyle bir seri daha vardı, şimdi adını hatırlayamadığım. Ama hala atmaya kıyamadım, annemlerin deposunda saklıyorum küçüklük kitaplarımı-evdeki kitaplığımda artık yer olmadığından-.Umarım bişey olmaz.
Kitap sevgime, kızım olduğundan beri ara vermek zorunda kaldım. Öyle az boş vaktim kalıyordu ki o zamanda da kendime başka uğraşlar edinmiştim(yemek yapma ve blog yazarlığı gibi)Ama tekrar okumaya başlayabilirim. Öyle çok kitap var ki listede. Bir de böyle kitap tanıtımlarını gördükçe içim gidiyor.

Benim gibi listelere aşık ve yapılması görülmesi gereken şeyler için meraklı ve heyecanlı biri için ideal..Bu kitaplar benim olmalı. Of çok da pahalıymış derseniz en azından netten şimdiye kadarki en güzel film listelerine ulaşmanız çok kolay.





Eşime geçen gün “en sevdiğimiz filmlerin listesini çıkaralım mı” dedim. Benim listelerimden oldukça yorulmuş biri olarak suratı düşüverdi. Ama o tepkiye benim suratım da düşünce en sevdiklerinin Star Wars(ilkleri) ve Yüzüklerin Efendisi serisi olduğunu söyledi. Şimdi onları alıp kendisine hediye etme gibi planlarım var. Ben henüz listemi çıkaramadım. Sizinkiler neler acaba?
En sevdiğim resimlere ise kızımın 23 aylıkken çizdiği babasının resmini yerleştiriyorum(kabiliyeti de babasına çekmiş)













Bir de ölmeden önce yememiz gereken yemekler listesini çıkarmalıyız, ne dersiniz?

ET FAJITAS(FAJITAS STEAK)
Meksika mutfağı en sevdiğim dünya mutfaklarından birisidir. İzmir’de 10 yıl öncesinde bu mutfağın lezzetleri bulunmazken İstanbul’a her gittiğimde Meksika mutfağının olduğu restoranlara giderdim. Hatta TGIF’i öyle çok severdim ki hep öyle bir yer açmayı hayal ederdim İzmir’de.




İzmir’de hala çok az yerde yapılır Meksika yemekleri. En güzeli Kordon’daki Equador’dur. Orada Fajitas(fa-hi-tas) yemeye bayılırım.



Ben de evde yaptım geçen akşam, eşim ve kendim için. Eşim benimkinin her yerde yediğinden daha güzel olduğunu söyledi..Yupppppii.

Fajitas ister etle ister tavukla yapılabiliyor. Mısır unundan yapılan tortilla(yoksa dürüm veya lavaş içinde) veya taco(tako) içinde servis yapılıyor. Avokado ile yapılan guacamole sos ve ekşi krema ile servis yapılıyor. Taco tarifleri nette dolu, ben 2 tanesini denedim bugüne kadar ve sonuç başarısız. Mısır unu, tuz ve kabartma tozunu sıcak su ile karıştırıp hamur yapıyorsunuz, ince açıp çok az yağlı tavada pişiriyorsunuz. Hatta taco pres denen bir alet var, hamurdan kendi yuvarlak açıyor süper işe yarıyor gibi görünüyor. Neyse benim taco kıvrılamasa da düz olarak yemeğin altına yerleştirdim, lezzeti muhteşemdi. Bir dahakine marketten hazır taco alsam da olur.



Et fajitas malzemeleri:

3 kişilik
500 gr dana strogonof-ince şerit halinde kesilmiş
100 gr. Kırmızı Meksika fasulyesi-konservede pişirilmiş,kullanıma hazır
(süzme ağırlığı 220 gr.olan konservelerde satılmakta-yarısını kullandım----diğer yarısını da konserve kutusunda buzdolabında saklayın, 2 gün sonra başka bir yemekte kullanacağız)
Yarım çay bardağı kadar mısır
1 adet kırmızı biber(jülyen kesilmiş)
2 adet yeşil biber(jülyen kesilmiş)
1 adet kuru soğan(piyazlık doğranmış) 2 diş sarımsak(küçük doğranmış)
4 adet taze soğan(jülyen kesilmiş)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, kimyon, dilerseniz acı pul biber

Bir tavada etleri baharatlar ile suyunu salıp çekene kadar pişirdim. Sonra üzerine zeytinyağı, kuru soğan, sarımsak ve biberleri ekledim. Ara sıra karıştırarak bunlar solana kadar pişirdim. Üzerine fasulye ve mısırı ekledim. Bir taşım kaynayan bu malzemeye taze soğanları da ilave ettim. Kapağı kapalı olarak soğanlar soluncaya kadar pişirdim.

Servis tabağına mısır unundan yaptığım tortillayı ve üzerine de eti koydum. Mayonez ve ketçap ile servis yaptım.

Afiyet olsun.
Geç de olsa dünya mutfakları etkinliğine katılarak Tubanınpenceresi'nde nefis tariflerle karşılacağımızı umuyorum...Kendisine kolay gelsin.

11 yorum:

  1. Biz de son zamanlarda Fajita günleri düzenler olduk. .burda sadece Sheakspeare Cafe'de yapılıyor bildiğim kadarıyla ama gayet de güzel. Senin tariften bir gün evde deniycem Fajitayı bakalım nasıl olacak. Tako işini de marketten hallettik mi tamamdır...sevgilrimle

    YanıtlaSil
  2. Çok nefasetli olmuş fajita :))
    Ellerine sağlık,
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. canım cok farklı bır tarıf ellerıne saglık emınım enfes bır yemektır afıyet olsun. canım sanada ıyı haftalar. optum..
    sevgıler..

    YanıtlaSil
  4. Günaydın Canım,
    Geçenlerde bir yorum yazıp İstanbula gidip gitmediğimi sormuştun henüz gitmedim 6 Şubat da gidiyorum nasipse. Dönüşde 18 Şubatda inşallah.
    Yüzümü sormuşsun yüzüm yine döktü ve kızardı, 10 gün önce falan dr gittim dr.ilacımı değiştirdi çok ağır bir ilaç verdi ama açıkcası korkuyorum onu kullanmaya. Cuma günü falan başlayacam ilaca.Bakalım artık inşallah iyi olur.Bloga yazı eklemek hiç içimden gelmiyor nedense geçenlerde sana bahsetmiştim ya başka bir şehire gitme durumu birazcık moralimi bozuyor açıkcası. O nedenle içimden hiçbirşey yapmak gelmiyor.En kısa zamanda dönücem bloguma inşallah. Sen nasılsın, neler yapıyorsun. Kızın nasıl?Bakıcıya alıştımı iyice?
    Canım bugünlerde şu salgın nezleye yakalandım çok hastayım valla. Oğluma geçmesin diye dua ediyorum.
    Banucum ben kaçıyorum canım, kendine iyi bak.
    Seni ve kızını öptüm.
    Sevgiler
    Nagehan

    YanıtlaSil
  5. canım hoşgeldin...harika görünüyor...

    YanıtlaSil
  6. Banucum süper görünüyor bu.Bir etobur olarak beni mest etti :)
    Ellerine sağlık şeker.

    YanıtlaSil
  7. Canim hele sükür geldin özlettirmistin kendini.Meksikan mutfagina da bayiliyorum,Fajitaslar cok sahane görünüyorlar, ellerine saglik tatlim.Öptüm.

    YanıtlaSil
  8. Canım günaydın. Senin tariflerin hep emekli ve değişik. Ellerine sağlık. Çok güzel olmuş.
    Sevgiler.
    guldenelkan.blogcu.com

    YanıtlaSil
  9. Selam canımcım,
    Beril'in çizdiği resim süper. 2 yaş için harika gerçekten. Resme yeteneği var demekki. Dilerim ilerde çok başarılı bir ressam olur.

    Senin kitaplardan ölmeden önce görmeniz gereken 1001 film kitabı var bizde de. Çok güzel ve pahalı kitaplar malesef. :(

    Canım bir de kitaplardan bahsetmişken seni de haberdar edeyim. Sevgili Matrakiye Esra, okulu için çocuk kitapları istedi. Ben ve çevremden toplamaya çalışıyorum. Senin bağışlamak istediğin kitapların varsa, Esra'ya gönderir misin rica etsem.

    Bir de bu yemeğin adı Fajita mı, fajitas mı? İki yazılış şeklini de görüyorum. Biri çoğulumu yoksa. :)
    Ellerine sağlık. Et seven için harika bir yemek olduğuna eminim.

    Öptüm canımcım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Meksika yemeklerine bayılırım buda tam meksikalının elinden cıkmıs gibi ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ "18"



    PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 17 http://nasibim.blogcu.com/ ve http://selmahlc.blogcu.com/ tarafından hazırlanmıştır.
    Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
    Hanımlarla yapılan günlere,
    Beş çayına gelen misafirlere,
    Her biri birbirinden lezzetli tarifler.........

    ------------------------------------------------------------------------------------------

    SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;09.03.2008--16.03.2008 Tarihleri arasında PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİNİ http://kadininmutfagi.blogcu.com
    Yani BEN YAPACAĞIM SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLER KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ ETKİNLİĞİMİZE İNŞAALLAH.TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.VE TARİFİNİZE "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ "18" BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI.TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI. GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR.BEN SİZE GERİ DÖNÜP.TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM.ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM SELAM VE SEVGİLERİMLE...... ayşegül

    YanıtlaSil