30 Ocak 2008 Çarşamba

AŞURELİ TÜRK KAHVELİ TART



Aşure ayını çok severim. Annemin evde yaptığı aşure yetmezmiş gibi komşular getirsin diye de dört gözle beklerim. Hepsini de "bu çok güzel olmuş" diye beğenerek yerim. Sizlerin bloglarını gezip aşurelerinizle karşılaştıkça çok sevindim, hepsinden tatmış kadar oldum.
Bu sevgimi bilen annem bu sefer yaptığı bir kısım aşureyi farklı değerlendirmiş. Siz de artan aşureniz varsa bunu mutlaka deneyin derim. Nefisti nefis...Hele o Türk kahveli tartın tadına doyamadım.
Görüntüsü de çok güzel olan tartı maalesef güzel fotoğraflayamasam da siz harika tarife buyrun.
Tarifin orjinali Ayfer T.Ünsal'ın Ayıntab'tan Gaziantep'e Yeme İçme adlı kitabından.
AŞURELİ TÜRK KAHVELİ TART


8 kişilik
Hamur için:
150 gr tereyağı(oda sıcaklığında yumuşamış)
1 su bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı buzlu su
2 su bardağı un
1 çorba kaşığı nişasta
tuz
1 çay bardağı toz antep fıstığı

İçine:
1 büyük kase pişirilmiş aşure

Üstünü süslemek için:
Kuru incir, nar, kuru kayısı, ceviz, kivi
Yapılışı:
Fırını 180 derecede ısıtın.
Derin bir kaba tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, Türk kahvesi, pudra şekeri, tuz koyup karıştırın. Unu, nişastayı, toz fıstığı ilave edin. Yoğurup gerekirse soğuk su ekleyin.
Tart kalıbını iyice yağlayın.
Yoğurduğunuz hamuru tart kalıbı büyüklüğünde açıp, kalıbın içine yayın.
Fırında 180 derecede 30-40 dakika pişirin, sonra soğumaya bırakın.
Tart soğuyunca, üzerine aşureyi dökün.
Üzerini malzemelerle süsleyin.
Afiyet olsun.

Ben de bu tart ile ev sahipliğini Sevgili Saliha'nın yaptığı "geleneksel tatlılar etkinliği"ne katılıyorum. Ev sahipliği için teşekkürlerimle birlikte kolaylıklar dilerim.








11 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık tamam salatamın ismi bundan sonra tarkan salatası, ama senin aşureli tarta en az benimki kadar havalı:)

    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  2. banu banu banu bu tarifi bende görmüştümmmm gazetenin verdiği kitaptaaa ellerine sağlık sen benden cesur çıktın tebrik ederim ben cesaret edemedim bunu denemeye nasıl yemesi aslında pek merak ettim hadi de bana nasıl bişey yerken hııı hadi öptüm canım bayyy cevabını bekliyorum

    YanıtlaSil
  3. of off...o nasıl fotoğraf oyle bitirdi beni vallahi bayılırım aşureye ellerine sağlık...sevgiler bizden

    YanıtlaSil
  4. Ay ne ilginç adı var güzel bir tarifmiş canım elelrine sağlık

    YanıtlaSil
  5. aşure... bayılırım... ama annemin ve ablamın aşuresini yiyememek çok kötü... sabah sabah düşürdün ya aklıma aşureyi ne diim ben sana bilmem ki:(( anneciğinin ellerine sağlık... size de afiyet olsun

    YanıtlaSil
  6. Tam cinsfikirlisin canımcım varyaa...Yine bi yaşıma daha girdim..aşureli tart üstelik Türk kahveli...Valla misafirlerime yaparsam çok süksem olur :))Tadını hayal bile edemedim..Harika..Ellerinize sağlık ikinizinde..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. ay cok degisik bir sey bu ellerine saglik super gorunuyor

    YanıtlaSil
  8. Canım Banu'cuğum,
    Annenin ellerine sağlık. Değişik bir tarif olmuş. Eminim tadı da nefistir.

    Benim şekerpareler, irmik ve pudra şekeri sayesinde ağızda dağılan cinsten oldular. Tereyağı kokusu sevmiyorsan, margarin ile deneyebilirsin.

    Ezogelin çorbayı da beğenmenize çok sevindim. Benim de dolabımda var. Açlık krizi geldiğinde iyi oluyor. İştahımı bastırıyorum bu çorbayla. Hem de çok seviyorum tabii. :)
    İçindeki yağ da çok az.

    Öptüm şekerim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. yemedeyanindayat2 Şubat 2008 23:11

    valla çok ilginç bir tarif..yarın yapacaktı annemde aşureyi mutlaka deneyeceim bu tarifi...ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Ayy bu ne değişik bir tarif bende istiyorum çatalın ucuyla.Sevgilerrr

    YanıtlaSil
  11. zerrin - misss3 Şubat 2008 20:03

    Bitanecik Banucum,
    ne farklı bir tart olmuş bu ve aşureli olması apayrı bir lezzet katmıştır.

    ben çok beğendim. tadınıda merak ettim. Kahveyi çok fazla sevmesemde sanki bu tartın içinde yiyebilirim gibi geldi.. :)

    sımmsıkı kucaklyorum

    sevgiler hayatım

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil