Annemin meşhur Çırçır'ını bilmeyen yoktur buralarda. Samsun'da daha büyüğünü yapıp kesip ikram ederler ama annem kendince tek porsiyonluk denemiş ve servisi daha güzel ve pratik olmuş. İşte tadına doyulmaz Çırçır'ın sırları:
ÇIRÇIR
18-19 porsiyon
Malzemeler:
Hamuru için:
5 su bardağı un, tuz , su
Hamura sürmek için:
Ayçiçek yağı
İçi için:
500 gr.orta yağlı dana kıyması
2 adet iri kuru soğan- rondoda değil elde iri doğranacak
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Unu tuz ve suyla karıştırıp orta sert bir hamur hazırlanır.
Hamur 18-19 adet mandalina büyüklüğünde bezeye ayrılır ve biraz dinlenmeye bırakılır.
Öteki tarafta kıyma elde iri doğradığınız soğan ve kıyılmış maydanozla karıştırılır. Tuz, karabiber eklenir.
Hamur bezelerinden tezgah üzerinde pasta tabağı büyüklüğünde yuvarlak açılır.
Yuvarlağın üzerine ayçiçek yağı sürülür.
Bu yuvarlak dörde bölünür.
2 parçası üst üste konur(kaldı 2 hamur parçası).
O 2 parçanın üstüne 1 yemek kaşığı kadar kıyma(1.kıyma) konur.
Kıymanın üstüne hamur parçası kapatılır(kaldı 1 hamur parçası). O hamurun üstüne gene kıyma(2.kıyma) konur.
Son hamur parçası da konur(hamur bitti) ve üzerine gene kıyma(3.kıyma) konur.
Kıymalı hamur bohça şeklinde kapatılır.
Sonra bu bohçalar oklava ile gene açılır.
Çok az yağlı tavada her bir tarafı için 3-4'er dakikalık süre içinde arkalı önlü pişirilir.
Sonra sıcak olarak servis yapılır.
Eğer sonra servis yapacaksınız, daha az süre tavada tutup sonra fırında ısıtıp servis yapabilirsiniz.
İşte biraz zahmetli ama yemesi çok keyifli, müthiş leziz ÇIRÇIR...Kesinlikle yapın, tavsiye ediyorum...İster ayran, ister çayla servis yapın.
AFİYET OLSUN.
Of bu süper bişey ya Samsun yemeği midir bu tam benim tarzım Allah'ım Samsunlu muyum ben yoksa..
YanıtlaSilAyy bu nasıl güzel birşeydir yaaa..Çok severim böyle tarifleri..Resimleri iyce inceliyimde tam anlıyım yapılışını..
YanıtlaSilAnacığının ellerine sağlık,
Sevgiler...
ne güzel bir lezzet böyle.elinize sağlık..
YanıtlaSilBanu'cum cok degisik ve cok güzel bir tarif,anneciginin ellerine saglik.Iyi haftalar diliyorum,öpüyorum canim.
YanıtlaSilmerhaba, ellerine sağlık anneciğinizin..bana bir anda çiğ böreği hatırlattı..ama tabi bu saha az yağda ve daaha farklı bir şekle sahip..severim böyle lezzetleri...sevgilerimle..
YanıtlaSilbir nevi kçük börekler anladığım kadarıyla lezzetli görünüyor denemek lazım sanki kokusunu duyar gibi oldum :)
YanıtlaSilanneciğinin ellerine sağlık cnm, sevgiler..
YanıtlaSilAma sende hep en sevdiğim yemekleri yapıyosunnn.Ellerine sağllıkk
YanıtlaSiladı çok şeker eminim lezizdir de anneciğinin elelrine sağlık
YanıtlaSilBanuuu nerelerdesin kıss sen hiç gelmez görünmez oldun tabi oturdun bu çırçırları yedin yedin ıhdın kaldın dimi.
YanıtlaSilAnnenin ellerine sağlık çok değişik bir tarif herkes bilir demişsin ama ben hiç bilmiyordum çok teşekkür ederim öptüm bay
canım ellerine sağlık..değişik ve güzel bir tarif....
YanıtlaSilöptüm canım...