18 Ocak 2012 Çarşamba

HAMSİLİ PİLAV

Canım teyzem(nur içinde yatsın) ve güzel Samsun'un güzel insanlarının anısına...
taaa...kasım ayında kızımın doğumgünü için aile yemeğinde yaptığım bu güzel tarifi anca paylaşabiliyorum.

FIRINDA HAMSİLİ PİLAV





1 kg hamsi(kafası ve kılçıkları alınarak temizlenmiş hamsileri ortadan açarak kullanacağız)

2 yemek kaşığı mısır unu(ben Karadeniz usulü fırınlanmış mısır unu kullanıyorum)

İç pilav malzemeleri
2 su bardağı pirinç
3 bardak et veya tavuk suyu
3 çorba kaşığı yağ
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı toz şeker
150g kuzu ciğeri
1 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
10-15 dal dereotu
Tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar

İç pilavın yapılışı
Bir tavaya bir kaşık yağ koyup kızdırın. Bunun içine leblebi kadar doğranmış kuzu ciğerini koyup, sote edin. Tavayı ateşten indirip bir tarafa bırakın. Bir tencereye iki kaşık yağ koyun, soğanı pembeleştirin. Üzerine çam fıstığını atın ve rengi değişene kadar kavurun. Üzerine ayıklanmış, yıkanmış pirinç ilave edin ve 2-3 kez karıştırarak kavrulduktan sonra sıcak et veya tavuk suyu koyun. Karabiber, tuz, yenibahar, tarçın, toz şeker, kuş üzümü, kıyılmış dereotu ilave edip kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra sote edilmiş ciğeri ilave edin ve karıştırıp demlenmeye bırakın.

Bir borcamın tabanını ve alt kenarlarını ayçiçek yağı ile yağlayın. Hamsileri mısır ununa bulayarak hazırlayacağız şimdi. Hamsilerin yarısı(500g) ile hamsileri açip mısır ununa bulayıp parlak kısmı yani sırtı alta, kuyrukları kenara çıkacak şekilde tabanı tamamen kaplayın.

İç pilavın tamamını hamsilerin üzerine koyun. Kaşığın tersi ile pilavı bastırarak düzleyin.

Sonra pilavın üzerini, kalan hamsilerı mısır ununa bulayıp sırtları yukarı gelecek şekilde kaplayın.


Şimdi fırına verme zamanı... Ön ısıtılmış fırında 180 derecede hamsiler kızarana kadar pişirin.


Afiyet olsun.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder