28 Kasım 2011 Pazartesi

ÇERKEZ TAVUĞU



Annemin günü için ben de birşeyler yapmak istedim. Hem de gene adrenalini yüksek bir şekilde. Bu kadar kalabalık bir topluluğa hem de annemin arkadaşlarına hiç yapmadığım yeni bir şey ikram ederek:))) 2-3 gün çerkez tavuğu tariflerini inceleyerek kendime en uygun tarifi oluşturdum. İlk sefer yapmanın tecrübesizliğiyle yapım aşamasında biraz tereddütler yaşasam da son lezzet ve görüntü gayet iyiydi. Yaş ortalaması 60'ın üzerinde 10 bayana sorduk "yediğiniz çerkez tavuğu nasıl olmuş?" "çok güzel" cevabını aldık. Zaten mezenin tamamının bitmesinden de bu anlaşıldığı üzere bu sefer kızımın doğumgünü için 2.kez yaptım. İşte şimdi gönül rahatlığı ile tarifimi sunabilirim.

ÇERKEZ TAVUĞU
Gerekli Malzemeler:
1 adet ayıklanmış bütün tavuk, 1 adet kuru soğan, 1 adet patates
1.5 su bardağı ılık tavuk suyu
2 su bardağı dövülmüş ceviz
4 diş sarımsak
4 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1-2 çay kaşığı tuz
üstünü süslemek için: bütün iç ceviz, acı toz biber, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
1. Tavuğu derin bir tencerede üstüne çıkacak kadar suda, soyulmuş, dörde bölünmüş soğan ve patates ile birlikte haşlayın. (Soğan ve patatesi sadece tavuk suyuna daha da lezzet vermesi için kullanıyoruz,tavuk suyunu süzdükten sonra bunları kullanmıyoruz.)
2. İyice yumuşayan, haşlanmış tavuğu süzün, ılınınca derisini alın atın. Tavuk etlerini kemiklerinden ayırarak elinizle didikleyin. Tavuk suyundan 1,5 su bardağını ayırıp geri kalan tavuk suyuyla ekmekleri ıslatın ve kalanı da başka yemeklerinizde değerlendirmek üzere kaldırın.
3. Robotta çekilmiş ya da dövülmüş ceviz içi ile ıslatılmış ekmekleri, ezilmiş sarımsakları ve kırmızı biberi karıştırın. Tuzu ekleyin. Tüm bu karışımı tavuk etleriyle iyice karıştırın ve üzerine 1,5 su bardağı tavuk suyunu dökün tekrar karıştırın. Bir tadına bakın tuzunu az bulursanız biraz daha ekleyin.
4. Çerkez tavuğunu servis tabağına alın. Üzerine tavada azıcık kızdırdığınız zeytinyağıyla azıcık kırmızı biberi karıştırıp dökün. Cevizlerle süsleyin. Çerkez tavuğu aslında ılık servis yapılırmış ama ben misafirlere 1 gün önceden hazırladığım mezemi soğuk olarak servis yaptım.

Afiyet olsun.

Dip not 1: Fotoğrafta üstünde olan kırmızı meze; tarator.
Dip not 2:Artan tavuk suyu ile ilgili olarak; ben tavuk suyunun bir kısmını buzluk kaplarına dökerek dondurup gerektiğinde yemeklerimde bulyon olarak kullanıyorum.

5 yorum:

  1. Test edildi onaylandı diyorsun.:)
    Zaten muhteşem görüntüsünden besbelli,nasıl lezzetli olduğu..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. çok güzel ellerinize sağlık..bende bu şekilde yapıyorum çerkez tavuğunu:)sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Patates ile hiç denemedim.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. sevgili pmbe kekik yanlış bir anlaşma olmasın diye konuyu açayım, patatesi ve soğanı sadece tavuğu haşlarken suyuna aroma olsun diye kullanıyoruz, sonra patatesi ve soğanı atıyor, suyunu süzüyoruz. sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. banucum ellerine sağlık ben de severim ama nasıl yapıldıgını bile hiç dusunmemişim onu farkettim..içinde bir butun tavuk eti olduguna inanamadım valla ..goruntu mukemmel zaten 10 gurme den de tam not almış daha ne olsun...bu arada, kayseri ye bir dahaki gelişine bekliyorum mutlaka

    YanıtlaSil