11 Ekim 2011 Salı

6 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU YEMEK YAPABİLİR Mİ?HEM DE NASIL! İŞTE EV EKMEĞİ TARİFLERİ

Kızım; 6 yaşında,

yemek yemeyen iştahsız bir çocuk,

yaşıtlarına göre zayıf,

doktorumuzun esprilerine maruz kaldım "annesi gurme, kendi yiyor sanırım, adamla çocuğa bak, sıska!!!

geniş kelime dağarcığına ve evdeki geniş menüye rağmen 5 yaşındayken bulgura sarı pilav, ezo gelin çorbaya izabelin, fındığa tohum diyen bir çocuk...

ama annesi mutfağa meraklı olur ve çocuğunu her işe dahil ederse, gazetede bir çocuk doktoru ile yapılan röportajda 4 yaşındaki bir çocuk kendi başına kek bile yapabilir diye bir şey okuduysa..

anaokulunda çocuğa evde yapılan herşey, annelerimizin yaptığı her şey daha güzeldir diye öğretilirse...


pizza aşığı kızımla evde tavada pizza yaptıkça...
evde yapılan şeylerin duşarıdakilerden hazırlardan çok leziz olduğunu gördükçe...
Çocuk başlar yemek yapmaya...
İşte kızımla benim yeni mutfak hikayemiz böyle başladı...
Küçük prensesime hem deşarj olabileceği bir hobi, hem kendi yaptığı için yiyeceği deneyeceği bir ortam böyle yarattım.

Geçen sabah ilk yemeğini yaptı; hiç karışmadım, tüm malzemeleri kendi koydu, sadece kahverengi bordo ince et verir misin dedi, bir düşündüm ne olabilir diye, hani senin en sevdiğin şey deyince...pastırma istiyordu! eyvah pastırma diyemiyorsa yapacağı şey acaba neye benzeyecekti???
Un, yumurta, dilimlenmiş sosis ve pastırma, beyaz peynir ve yeşil zeytini karıştırdı. Karışımı bana verdi, sanırım omlet yaptım, tavada benim için pişirir misin dedi. Allahım omletimi onu mu yiyim??
Pişirdim öyle güzel olmuştu ki!

Sonra ben de ekmek yapayım diyince o da kendi ekmeğini yapmaya kalktı!İşte 38 yaşndaki annenin CEVİZLİ RUŞEYMLİ FIRIN EKMEĞİ ve 6 yaşındaki kızının SALÇALI YUMURTALI EKMEĞİ.

CEVİZLİ RUŞEYMLİ EKMEK:
Un paketinin üzerindeki sade ekmek tarifi üzerine ceviz ekleyerek yaptım.
Ben Ruşeym ilaveli söke un 500g, 1/2 paket kuru maya, 1/2 çay bardağı çekilmiş ceviz, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 su bardağı su kullandım. Ele yapışmayan bir hamur yaptım. Fırın tepsisine kağıt serdim, hamuru üzerine koyup 40 derecede fırında fırın tepsisinde 20 dakika daha beklettim. Sonra dışarı çıkarıp üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dakika daha beklettim. Hamurum artık kabarmıştı, hamurdan bir parça ayırıp tek kişilik kalıba koydım diğer hamura da tepsi üzerinde şekil verdim, üzerine susam ve çörekotu serptim. Önceden 210 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirdim.








SALÇALI YUMURTALI EKMEK (6 yaşındaki kızımın kendi tarifi)
Ben ekmek yaparım da kızım durur mu? Ben sana kırmızı ekmek yapacağım dedi!!!
Un, süt, yumurta, tuz, beyaz peynir, hamur kabartma tozu ve salçayı karıştırdı. Cıvık bir hamurdu. Sonra onu yağladığım fırın kaplarına koyduk, işte sonuçlar!!!
Çoook lezizdi!


4 yorum:

  1. aslında haklısın..çocuklar sebze yemiyor falan diyoruz..aslında fırsat versek bi sebze yemeğine yardım etseler belkide severek yiycekler..deneym en kısa zamanda ben bunu.teşekkürler fikir için...ayrıca kızınında ellerine sağlık..çok şirin olmuş ekmeği..öperim onun minik ellerini..:)maşallah..

    YanıtlaSil
  2. cincinsfikirli11 Ekim 2011 21:56

    gerçekten çocuk büyütmek çook emek istiyor güzel bir rol model olmak için uğraşıyorsun ama sonunda emeklerinin yaptıklarının karşılığını almak çok tattttlıı...

    YanıtlaSil
  3. Cici kızının ellerine sağlık çok da güzel yapmış maşallah. İkinizin de ellerine sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  4. Ben de seni özlemisim valla. Kizinin tarifi de sahane, orijinal. O minik ellerle yapilan omlet cok tatli olmustur. Her ikinizin de ellerinen saglik.

    YanıtlaSil