29 Mart 2008 Cumartesi

NE ARARSAN VAR SALATASI




Balık sofrası olur da şöyle güzel zeytinyağlı karışık bir salata olmaz mı?
Balık soframdaki salatada neler mi var?

SALATA:
Önce tuzda ovulmuş yıkanmış piyazlık doğranmış kırmızı soğan
Roka,
Marul,
Tere,
Maydanoz,
Kuzu kulağı(ekşi olduğu için az)
Tane konserve mısır
Kapari(cam kavanozlarda satılmakta)
Cherry(kiraz) domates
Üst süsleme için:
Baby corn(küçük bütün bebek mısırlar)-konservede satılmakta
Havuç,
Salatalık,
Beyaz peynir
Siyah zeytin


Üzerine bol zeytinyağı gezdirdim. Limon ve sirke severler ayrımı olduğu için tercihe göre kullanılması için onları sosluklarda ikram ettim. Sirke için tercihim balzamik sirkeydi. Limonu ise aşağıdaki gibi çiçekçiden aldığım tüllere yarısını sararak servis yaptım. Hem sıkarken çekirdekleri salataya düşmüyor hem de masada şık bir dekor oluyorlar:)


Arkadaşlardan biri salatalıkları neyle öyle kestiğimi sormuş. Aşağıdaki fotoğrafı olan aleti annem çok yıllar önce yurtdışından almış. Patates kesip kızartmak için. Ama ben böyle değişik sebzelerde kullanmayı da seviyorum. Belki ülkemizde de satılmaktadır, hiç dikkat etmedim.




Kapari ülkemizde yetiştiği halde maalesef çok tanınmayan ve satın alınmayan bir ürün. Daha önce çalıştığım kuruluşun kardeş firmasında kapari üretimi yapılmakta olduğundan kapari ile tanışmış, nasıl üretildiğini görmüş ve tadını çok sevmiştim. Fakat çevremde deneyip de seven çok az. Bu ürünün ihracatı ağırlıkta. Ürün doğada kendiliğinden yetiştiği gibi ekilip de yetiştirilebiliyor. Detaylı bilgi için http://www.kapari.com/kapari/gibi sitelerden faydalanabilirsiniz. Aşağıya küçük bir alıntı yaptım.


Yurdumuzda pek bilinmemesine rağmen kaparinin(gebereotu) kök kabuğunun idrar söktürücü ve kabızlık giderici özelliği vardır. Çiçek tomurcuklarında bol miktarda vitamin ve protein vardır. Yapılan bir çalışmada 100 g çiçek tomurcuğunda kuru madde olarak; 67 mg fosfor, 9 mg demir, 24 mg protein, 12 mg selüloz ve 2 mg lipid tesbit edilmiştir. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde kullanılan kaparinin yurt dışına ihracı genellikle salamura şeklinde olmaktadır. Konserve olarak hazırlanan kapari; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yenilmektedir. Sağlık açısından karaciğer fonksiyonlarını düzenlediği ve cinsel gücü artırdığı söylenmektedir. Doğadan toplanan tomurcuklar bir kavanoz içerisinde % 20'lik tuzlu suda üç ay bekletilip sonra bire bir oranında sirke içine konulup on gün sonra yenildiğinde aroması ve lezzeti çok beğenilmektedir.
Güneş seven, sıcak bölge bitkisi olarak bilinen gebereotu, yurdumuza önemli miktarda döviz getiren bir bitkidir. Yaz aylarında, atıl işgücünün değerlendirilmesi yönüyle işsizliği azaltması ve toplayıcılarına yeterli gelir sağlaması büyük bir avantajdır.



4 yorum:

  1. banucum salata nefis gorunuyor...salatalıklar özellikle dikkatimi çekti aleti yayınlamamış olsaydın soracaktım :))
    salata çok seviyorum yaa mutlaka limonlu ve bol z. yağ olsa daa yesem şu saatte aah ah:))

    YanıtlaSil
  2. evet yanıt için teşekkürler,ben yiyeceklerin dekoratif sunumlarına bayılıyorum ve bunların yapıldığı alet edavata hiç acımadan para harcıyorum ,bu da çok ilginç bir şeymiş,bununla dinozor gibi şekiller verrek çocuklara ilginç bir sunum yapılabilir ...:)

    YanıtlaSil
  3. Banucum, öncelikle geçmiş doğum gününü kutluyorum, nice uzun yıllara canım, ben de arkandan geliyorum, az fark var aramızda :) ama geçen yıllar beni korkutmuyor, her geçen sene kendime bir şeyler eklenmiş buluyorum, kendimi yeniden keşfediyorum.

    Nefis salata için ellerine sağlık, besin değeri yüksek, sağlıklı, doyurucu, başlı başına bir öğün oluşturacak nitelikte süper bir salata, sevgiler canım....

    YanıtlaSil
  4. hayatım tam bana göre bir salata bu pekde ihtişamlı ellerine sağlık

    YanıtlaSil