24 Kasım 2011 Perşembe

ISPANAK BORANİ- ISPANAKLI MEZELERİN ŞAHI


Çocukken ıspanak yedin mi dersen evet yedim ama sulu yemeğini değil mezesini derim!!! Bence ıspanak yemenin en güzel hallerinden biridir Borani.

Borani her menüye yakışır. İster balık yanında, ister et ve tavuk yemeklerinizin yanında meze olarak ikram edebilir, ya da akşam misafirlerinize börek vs. yanında sunabilirsiniz.

İşte balık sofrası için bir sunum..


Borani
Gerekli malzemeler:
500g ıspanağın yaprakları
250g süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak
1-2 çay kaşığı tuz
1 adet kuru soğan
4 yemek kaşığı sıvı yağ




Boraniyi iki şekilde yapabilirsiniz; soğanlı ve soğansız olarak.

1.hazırlama şekli: Ispanağı iyice yıkadıktan sonra teflon tencereye alın, kısık ateşte hiç su ilave etmeden ağzı kapalı olarak ıspanaklar diriliklerini kaybedene kadar pişirin. Pişen ıspanakların suyunu sıkın ve bıçakla çok ince olmadan iri iri kıyın.
Bir tavada sıvı yağda küp küp doğranmış soğanı kavurun. Soğanlar ölünce bu karışımı ıspanaklara ilave edin. Dövülmüş sarımsakları ve tuzu ilave edin, yoğurdunuzla iyice karıştırın.
Bir tadın, eğer tuzu az gelirse biraz daha ekleyin.
2.hazırlama şekli: eğer soğan sevmiyor ya da yiyemiyorsanız tavada soğanı kavurmadan, yani soğansız olarak haşlanmış ıspanak yaprakları ile sarımsak, tuz, az zeytinyağı ve yoğurdu karıştırıp hazırlayabilirsiniz.

Bir servis kabına aldığınız boraninizin üstüne zeytinyağı gezdirebilir ve acı pul biber serperek servis edebilirsiniz. Ben fotoğraflarda da görüleceği gibi bir balık menüsünde birini kırmızı turpla süslemiştim, birine de yumurtadan çiçek yapmıştım. Yumurtadan çiçek için yumurtayı haşlayın, kabuklarını soyduktan sonra beyazını eninden ortadan ikiye sarısına zarar vermeden kesin. Sarısını ortadan ikiye bölün ve mezenizin üzerine koyun. Beyazlarını yapraklar için kesin, ben bunu bir aletim var onunla yapıyorum. Maydonozdan sap ve yapraklarını yapın.

şık bir sunum, leziz bir meze...

Afiyet olsun.



1 yorum: