30 Ocak 2016 Cumartesi

Burgu Peynir Pane ve Bilim kurgu kitap

  Okumaya vakit ayırdıkça kafada bilgiler, karakterler ve kurgular daha çok dönüyor daha çok şey düşünüyor ve doyamayıp daha çok okumak istiyorsun... Bazen de paylaşmak ve yazmak...

Kitaplarla birden fazla hayatı yaşarken birçok yere seyahat ediyor bircok felsefeyi deneyimliyorsun.

Deneyimlerime yeni bir tür katmak isteyip ilk bilim kurgu romanımı ödüllü olanından seçtim. Ursula K. Le Guin' den Karanlığın Sol Eli.

1969'da yazılmış roman Marry Shelley’nin    Frankenstein’ından(1818) sonra bir kadın tarafından yazılan ilk bilim kurgu romanı olarak kabul ediliyor. Türkçe çevirilerinden ve romanın tek kişi ağzından olmamasından kaynaklanan sektelere rağmen başka bir gezegende de geçse bugün insanoğlunun yaşadığı ikilemleri, cinsiyet ayrımı ve savas olmadan yaşayabilmeyi hayal ederken değişik bakış açılarıyla irdeleyen düşündüren ve sürükleyen bir seçim.

Hayatta hep yeni şeyleri denemeyi öğrenmeyi severken bunu mutfağa da taşımak yapmayı en sevdiklerimden. Bu sefer Esim'in önerisi üzerine burgu peynir ile kahvaltıya renk katıyorum. Hoş bir sunum ve lezzet olsa da hala peynir kizartilacaksa tercihimi hellimden yana kullanıyorum.

Burgu peynir pane
Malzemeler:
250 gram Muratbey Burgu Peynir
1 su bardağı un
1 buçuk su bardağı galeta unu
2 yumurta
Sıvı yağ

Yapılışı:
Yumurtaları bir kaba alıp iyice çırpalım. Ortadan kestiğimiz burgu peynirleri önce yumurtaya, sonra una, son olarak galeta ununa bulayalım. Galeta ununa bulmadığımız peynirleri (tekrar) yumurta ve galeta ununa bulayalım. Ve bir su bardağı kadar kızgın yağda pane ettiğimiz peynirleri kızartalım. Afiyet olsun.



17 Ocak 2016 Pazar

Misafirlerime gündüz ne ikram edeyim?

Gün yapmaya, güne katılmaya karşıyım ama evim dostlarımla dolsun, bayılırım. Evin bereketidir misafir, inanırım. Mutfağa bi girdim mi daha çok yapmak isterim, duramayabilirim.

En zoru menüye karar vermektir mutfak işlerinde. Gerisi plan, sevgi ve leziz eller ile halledilir.

Bu sefer seramik hobimin bana kazandırdığı güzel insanları ağırlayacağım.

Menüde

Üç Renkli Börek
Açma börek
Tahinli Kek ve
Meyveli tartölet
Var.

(Tarifler için üstlerine tık tık...)


Bu menüdeki tarifler ile 10 kişiyi ağırlayabilirsiniz.
Menü hazır olduktan sonra planlama kolay artık. Davetten bir gün önce çıkardığınız eksik malzeme listesini almaya alışverişe gidin. Yıkanacak sebzeleri yıkayıp hazırlayın. Açma böreği bir gün önceden hazırlayıp pişirmeden dolaba koyun. Tartların hamurunu pişirip dışarıda tutun.
Davet günü sabahı önce açma böreği fırına koyun. O pişerken böreğinizi hazırlayın. Sonra böreği pişirin. O pişerken tartöletlerin muhallebisini hazırlayın. Muhallebi soğuyadururken meyveleri doğrayın. Artık tahinli keki de çırpıp pişirebilirsiniz. Herşeyi servis tabaklarına alın. Son dokunuşları da yaptıktan sonra ikramlarınız hazır.


Sizin de davet sofranız en benimki kadar keyifli, tatlı, bol sohbetli geçer umarım.