13 Şubat 2016 Cumartesi

"Yaz anne!" ve Sebzeli Çiftlik Köftesi

Kızıma hatıra olsun diye başladığım blogun bu kadar erken amacına ulaşıp onu bu yaşta mutlu edeceğini tahmin etmemiştim. İlkokul 2. sınıfta iken blogumu okumaya başlayıp reklamını bile yapmış herkese. Ben bunu sonradan, öğretmeninden tut, arkadaşlarının annelerinden duydum. Ne mutlu oldum tahmin edersiniz...

Geçenlerde ikimiz gezerken bi taraftan da sohbet ederken bir iki espri yaptı ve güldük.  "Anne bunu unutmadan yaz" dedi. "Neden?" dedim. Hemen şimdi not al ki bloguna yazmayı unutmayasın dedi. Ne dediğini unutmadım, paylaşırım ama esas olan onun bu bloga kayıt tutuşumu sevmesini görmem...

Gelelim tarife. Kışın son zamanlarında artık tüm sebzelerden hevesini almış olarak ne pişirsem diye düşünenlere tüm aile bireyleri için  leziz, sağlıklı ve besleyici bir yemek.

Sebzeli Çiftlik Köftesi
Malzemeler:
(4 kişilik)

Köfte için:
250 gram kıyma
1 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı galeta unu
1 soğan
1 yumurta
Tuz, karabiber, kimyon

2 yemek kaşığı un

Sebzeli karışım için:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan
1 adet küçük kereviz
1 orta boy havuç
1 patates
1 su bardağı haşlanmış bezelye (havuç bezelye patates için hazır konserve garnitür de kullanabilirsiniz )
Tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
Kekik
1.5 litre su

Yapılışı:
Köftelerin hazırlanışı: Soğanı soyup doğrayın.
Rendelenmiş ekmek içini, kıyma, yumurta ve baharatı ekleyip yoğurun.
Köfte hamurundan misket büyüklüğün parçalar koparın. Bir büyük tepside ya da servis tabağına unu dokun. Köfteleri bu unda yuvarlayıp bulanmış halde orada tutun.

Soğan, kereviz ve patatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın.
Havuçları temizleyip doğrayın.
Kerevizin kararmaması için limonlu suda biraz bekletin.
Tencerede zeytinyağında soğanı kavurun.
Salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurun.
Sırasıyla havuç ve kerevizi ekleyip 2-3 dakika pişirin. (Eğer karışık hazır garnitür kullanacaksanız sadece kerevizi pişirin.)
Sıcak suyu ilave edip bir taşım kaynatın.
Köfteleri ekleyip yaklaşık 15 dakika pişirin.
Patates ve bezelyeleri ilave edin 5 dakika daha pişirin.(Eğer hazır garnitür kullanacaksanız bu aşamada bir kavanozdan suyunu boşaltıp tencereye ilave edin).
Tuz, kekik ve karabiberle tatlandırın.

Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder