25 Eylül 2013 Çarşamba

ZEBRA KEKİ BİRAZ DEĞİŞTİRELİM Mİ? BESLENME ÇANTASI İÇİN! ZEBRA TOP KEK



Okul zamanı başladı. Biz annelerin de görevleri sorumlulukları tam gaz devam ediyor. Bunlardan biri de beslenmeleri konusunda onlara destek vermek. Hergün  beslenme çantalarına hazır yiyecek abur cubur koymak istemiyoruz. Kekler poğaçalar yapıyoruz. Ben bu sefer onun sevdiği şekilde top kek yapmak istedim. Okuldan gelince teyzesi o ve ben üçümüz zebra keki top kek şeklinde yapmak için kolları sıvadık. Zebra kek yapmayı çoook sevdi, yemeyi de. Tarifimiz klasik kek tarifi ama görüntüsü ile farklılaşıyor. İşte o tarif:

ZEBRA TOP KEK
Malzemeler:
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı un
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
3 yemek kaşığı kakao 

  1. Yumurta ve şekeri 2 kat olana kadar çırpın. Süt ve sıvı yağı ekleyin tekrar çırpın. 
  2. Un, kabartma tozu ve vanilyayı bir kapta karıştırıp kek karışımının üstüne eleyin. Tahta bir kaşıkla yavaşça karıştırıp hamuru ikiye bölün. Ayırdığınız hamurlardan birine kakaoyu ilave edip karıştırın. böylece biri beyaz(vanilyalı) biri kakaolu iki hamurumuz olacak.
  3. Muffin kabının içine kağıt koyun. Kağıdın ortasına kaşık ya da küçük kepçe ile azıcık kakaolu hamurdan koyun. Sonra o kakaolu hamurun ortasına azıcık vanilyalı hamurdan dökün. kağıdın yarısını azıcık geçene kadar bunu yapın. Sonra bir kürdan ile hamurun ortasından dışa doğru ince çizgiler çizin.
  4. 170 derece fırında pişirin.

24 Eylül 2013 Salı

KAYMAK (KREMALI) POĞAÇA


Kibele Banudan hatıra bu poğaça yıllardır en sevdiğim tariflerden. Daha önce yapıp blogcuda da yayınladığım bu tarifi geçen gün yapınca blogspottada sunmak istedim.  Ağızda dağılan nefis bir poğaça tavsiye ederim. 

Kaymak(Kremalı) Poğaça

Malzemeler:
200 ml krema ama katı kaymak da kullanabilirsiniz

1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 paket margarın oda sıcaklığında yumusamıs
1 çorba kasığı yas maya veya toz maya
2 tatlı kasığı toz seker
1 tatlı kasığı tuz
aldığı kadar un


içine:
kasar / maydanozlu lor vb.

üzerine:
1 yumurta sarısı
çörek otu, susam

Yapılışı:

Yaş mayayı yarım cay bardağı su ve sekerle ez karıştırın. Instant maya ise doğrudan ekleyin. Diğer malzemeleri ekle yumusak bir hamur yapın ve yarım saat mayalayın. ceviz iriliğinde alın ve avucunuzun içinde yuvarlak açın, iç malzemeyi koyup hamurun yarısından yuvarlayıp kapatın. yağlanmıs tepsiye dizin. yumurta sarısını poğaçaların üzerine sürün ve çörek otu, susam serpin. mayalanması için biraz daha bekletin ve önceden ısınmıs 185 derecede pişirin.




20 Eylül 2013 Cuma

KARA TAHTAMIZI KENDİMİZ YAPABİLİR MİYİZ? KOCA DUVARI KARA TAHTAYA ÇEVİRELİM Mİ?


Yeni evimize çok istekli taşındık, eski evimizden çoook büyüktü. rahat rahat yayılacaktık eve. Evet birçok koleksiyonumu atıp gelmiştim ama var olanlar da anca sığacaktı. Ama o kadar da büyük değilmiş meğersem hem de en önemli yer kızıma vereceğimiz oda! İzimden gelerek ciddi koleksiyoncu ve eşyassından ayrılamayan kızıma oda küçük geldi. Ve biz tüm ev zaten senin desek de minik insan tüm cici dekorasyonuna rağmen odasından hoşnut olamadı. Bu yaz en sonunda odasındaki gardrobunu gardrop odamıza alıp odasında geniş bir alanı boş bıraktık.
Oraya da nette ne zamandır gördüğüm duvarı kara tahta haline çevirme projesini yapmak için kolları sıvadık. Bu kadar sitede olabildiğini yazdıklarına göre başaracaktık. Biz de duvarı kara tahtaya çevirebilecektik.
Aile projemiz olarak eşim kızım ve ben gerekli malzemeleri almak için alışverişe çıktık.

Karatahta Boyası yapımı için alışveriş listemiz:
  • İstenilen renkte 1 bardak kadar akrilik boya ya da mat yağlı boya(Biz Polisan Matrix marka 0.750 litre mat yağlı boya aldık. Renk tercihimiz lacivert ya da mordu ama Koçtaş dahil boya satan bir iki yerde de siyah ve beyaz haricinde seçenek yoktu. Aslında Koçtaş istediğiniz renk yapabiliriz ama malzememiz yok dedi. Biz de kara tahtayı o gün yapacağımız için siyah boyayı satın aldık.)
  • 2 yemek kaşığı toz derz(fayans aralarını doldurmada kullanılanlardan,  yarım kilo aldık.)
  • Boyayacağınız yerin büyüklüğüne göre ya boya fırçası ya da rulo(duvar boyayacağımız için biz ikisini de aldık.)
  • Kalın kağıt koli bandı

Alışverişi tamamladıktan sonra boyayacağımız alanın etrafıını boya taşmasın diye bantladık. Yere gazete serdik.




Atabileceğiniz bir kap, 1 adet plastik bardak, 1 adet yemek kaşığı ve 1 adet karıştırma çubuğunu hazır ettik.
Gelelim boyayı hazırlamaya, nette sayfalarda ölçü 1 bardak boyaya 2 kaşık derz dolgusu olarak yazıyor. Bizim alanımız geniş olduğundan biz 2 ölçü yaptık.
Kabımızın içine 2 bardak boyamızdan 3,5 kaşık da derz dolgusu koyduk(derzi boya slu olmasın diye biraz az koyduk, baktık tam kıvamında görününce 4 kaşığa tamamlamadık)iyice homojen oluncaya kadar karıştırdık.

Sıra boyamaya geldi.
Kenarları fırça, geniş alanı da rulo ile boyadık. Kızım babasıyla bu işi yapmaktan müthiş zevk aldı. Sanırım üst üste 3 katman boyadık.

Şimdi sıra kurumasını beklemekte. Hepimiz ama en çok kızım heyecanlı...Duvar boyanırken ona boyattığım cam su şişesi allahtan önce kurudu da, tebeşirle denedi, yazıyordu!  Gene de bir gün duvarın kurumasını zor bekledi.
Gittik ona tozsuz rengarenk tebeşirler aldık. Ve sonunda duvar kurudu.
İşte sonuç:
O çok sevdiği yazma çizme işlerini koca alana yapıyor, öğretmencilik oynuyor sanırım artık odasını daha çok seviyor:)))

17 Eylül 2013 Salı

SUCUKLU ÖRGÜ POĞAÇA


Canımdan cok sevdiğim okul arkadaslarım yeni evime ziyarete gelecekler diye onlar için leziz bir brunch hazırlamak istedim. Artık 25 yıllık arkadaşlıklardan bahsediyoruz. Bir tarafta bu büyük rakamlar yaşımızın ne denli ilerlediği hayretini yaratırken öte yandan bu kadar zaman dost kalabilmenin güzelliği icinde mutlu oluyoruz. Daha nice seneler onlarla paylaşımlarda olmak dileğiyle brunch ikramlarından biri olan sucuklu örgü poğaça tarifini vermek istiyorum.

SUCUKLU ÖRGÜ POĞAÇA
 Malzemeler

        Hamur için:
  • 2 su bardağı süt (ılık olacak)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
  • 1.5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5.5 su bardağı un(silme olacak)
  • 1 yemek kaşığı instant kuru maya veya 1/3 paket yaşmaya
Yarım kangal sucuk
Üzerine sürmek için 1 adet yumurtanın sarısı

Mayalı hamuru hazırlama aşamaları
  • Öncelikle ılık süt, zeytinyağı, yumurta (birinin sarısını ayırın), şeker ve tuzu karıştırma kabına alıp elinizle karıştırın.
  • Üşenmezseniz unu eleyin ki havalansın. Elenmiş unu ve mayayı karışıma bardak bardak ekleyip yoğurmaya başlayın.
  • Hamur hafif ele yapışır durumdayken un eklemeyi bırakın ve bu aşamadan sonra sabırla, en az 10 dakika yoğurmaya devam edin. Hamur yoğurma makinası veya ekmek makinasının hamur yoğurma özelliğini de kullanabilirsiniz.
  • Başta ele yapışan hamur, yoğurmanın sonlarına doğru ele yapışmaz, pürüzsüz ve elastik bir görüntü kazanır.
  • Nihayet yoğurma işi bitince hamuru düzgün bir hale getirip kaba yerleştirin. Kabın üzerine tam oturan bir kapak ya da temiz büyükçe bir poşeti hava almayacak şekilde kapatın.
  • Tıpkı yoğurt mayaladığınız zaman yaptığınız gibi, hamurun üzerini ve kenarlarını sıkıca sarın. Ilık bir yerde bekletin. Eğer işiniz acele ise Fırını 40 derecede 10 dakika ısıtın. Ve hamuru, yine üzeri kapalı olarak  fırında bekletin.
Mayalı hamurunuz hazır olunca:
  • Sucuklu örgü poğaça için hamurdan ceviz büyüklüğünde üç tane parça koparıp bir parmak kalınlığında rulolar yapın.
  • Ruloların uçlarını sıkıca birleştirin. 
  • Örmeye başlamadan her iki araya sucuk dilimleri yerleştirin.
  • Örerken her atımdan önce bir dilim yerleştirip öyle örün.
  • En son yine uçları sıkıca birleştirin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp tepsi mayası gelene kadar bekletin.
  • 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

SOMONLU MAKARNA

Somonlu Makarna
Gerekli Malzemeler:
250g-400g makarna(tercihen pasta villa penne türü)
1 paket krema
1 adet somon fileto
Tuz, karabiber
Dereotu
Kapari

Yapılışı: Somon balığının her iki yüzünü tuz ve karabiberle ovun. Tavada az zeytinyağında her iki yüzünü en fazla 5'er dakika kızartın. Hafif soğumaya bırakın. Makarnayı al dente haşlayın. Makarna pişerken somonun kılçığını ayıklayıp balığı küçük küçük tiftin.
Makarna haşlanınıca üzerine somonu, kremayı ve az tuz ekleyin. Hepsini karıştırın.
Bir servis tabağına alın.
Somona dereotu çok yakışır, eğer dereotu seviyorsanız makarnanın tamamına karıştırabilir, ya da servis yaparken makarnanın üzerine azıcık serpebilirsiniz. Ama dereotu sevmiyorsanız koymayın.
Biz kapari sevdiğimiz için kapari de ekliyoruz. Bu da tercihinize bağlı.


İşte tavada kızarmış somonumuz:















Bizim evde makarnanın en sevilen halidir somonlusu. Spesiyalimiz olup çok sık yaptığım ve herkesin ikinci tabağı istediği yemeğimizdir. Aşağıda değişik zamanarda yaptığım ve görüntülediğim somonlu makarnalar var. Sol üstteki makarnayı Roma seyahatimden almıştım. Ambalajını attığıma pin pişmanım, markasını keşke bilebilseydim. Müthiş lezzetli insanın ağzını dolduran ve iştah kabartan bir makarnaydı.
Umarım siz de güzel neşeli sofralarda afiyetle yersiniz makarnanızı.


9 Eylül 2013 Pazartesi

Naneli Buz kalıpları

Değişik buzları(meyve taneli vs) görüyorsunuzdur nette. Biz de kızımla soğuk içecek ikramlarımızı biraz süslemek istedik. Taze naneli suları dondurduk, kola ice tea gibi içeceklerimizde servis yaptık.

SOĞUK KAHVELİ SÜT


Kızım değişik içecekler yapmaya bayılıyor. Ben de ona mutfakta pratik tarifler yaptırmaya.
Bunu da nette görmüştüm. Soğuk kahve küpleri yapılıyor ve süte atılıyordu. Ben de hazır kahve yaptım şeker ekleyip karıştırdım ve buz kalıplarına koyup dondurdum. Kızım bardaklara süt koydu ve donan buz küplerini içine atarak servis yaptı.
İşte sonuç:

Çeşme Alaçatı en iyi kahvaltı

Bu yaz da 10 yılı aşkın senedir severek gittiğim bu iki Cafe diğer gezdiğim yerleri aratmadı. Bence hala en iyilerdenler!
Surf Garden Cafenin enerji dolu ve her yıl farklı bir reçel sunduğu kahvaltısı bu sene gene bombastik!

3 Eylül 2013 Salı

OKTAY USTA'NIN AÇMA BÖREĞİ


Özlem kızımın anaokulundaki sınıf velilerindendi. Liseden çok sevdiğim arkadaşımın eşi çıktı. Çocuklarımız aynı ilkokula gidiyorlar şimdi. Beraber başladığımız velilik müessesesine arkadaşlığı da ekleyince güzel sohbetlerde sofralarda buluşma imkanımız oldu. Ancak bu sofralara davetsiz dahil olan biri vardı, kızım. Herkesin çocuğu okulda(anaokulu) ama Beril öyle çok hasta oluyor ki neredeyse her hafta bir iki gün evde. İyileşmiş ama önlem olarak bi gun daha evde kalsın zamanlarına denk gelen gezmelerimizden biri de  Özleme misafir olduğumuz zamandı. Kızlar o günkü esprinizi hiç unutmayacağım. Hatta şu an kayıtlara geçiyor; "Banu 70'li yıllardaki annelerimiz gibisin, çocukla günlere gittikleri zaman ki gibi" demiştiniz, ne gülmüştük.  Marifetli arkadaşım Özlemin gittiğimizde yaptığı bu böreğe gelelim. Oktay Usta'nın tarifi dedi, adı da başka bişey olabilir ama açma börek diyeceğim. Umarım onun kadar güzel yapar ve beğenirsiniz.

AÇMA BÖREK
Hamur için malzemeler
3 Su bardağı un
2 çorba k.yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
yarım pk.yaş maya
1yumurta(akı içine sarısı üzerine sürülecek),tuz

İç harcı:
250g yağsız kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet büyük boy patates
Tuz, karabiber

Yapılışı:
unun üzerine tuzu koyup ortasını açarak mayayı koyuyoruz.Mayanın üzerine sıvı yağ,süt.yoğurt ve yumurta akını ilave edip hamuru iyice yoğuruyoruz ve 30 dk kadar dinlendiriyoruz.
İç malzeme için  kıyma ile soğanı kavuruyoruz ve içine 1 adet büyük boy haşlanmış patates rendeliyoruz, tuz, karabiber serpiyoruz.
Dinlenen hamuru üzerine un serperek açıyoruz.(Yuvarlak olacak şekilde)Üzerine iç harcı yayıyoruz(tüm hamuru kaplayacak şekilde)ve hamuru rulo şeklinde sarıyoruz,bıçakla 2-3 parmak kalınlığında kesiyoruz ve az yağlanmış tepsiye ya da borcama ister ortadan başlayarak dairesel formda ister kenardan başlayarak yan yana dizip üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz.180 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

20.02.2015
Bugün bu tarifi kızımla yaptık. Özlem seni andık.