3 Eylül 2013 Salı

OKTAY USTA'NIN AÇMA BÖREĞİ


Özlem kızımın anaokulundaki sınıf velilerindendi. Liseden çok sevdiğim arkadaşımın eşi çıktı. Çocuklarımız aynı ilkokula gidiyorlar şimdi. Beraber başladığımız velilik müessesesine arkadaşlığı da ekleyince güzel sohbetlerde sofralarda buluşma imkanımız oldu. Ancak bu sofralara davetsiz dahil olan biri vardı, kızım. Herkesin çocuğu okulda(anaokulu) ama Beril öyle çok hasta oluyor ki neredeyse her hafta bir iki gün evde. İyileşmiş ama önlem olarak bi gun daha evde kalsın zamanlarına denk gelen gezmelerimizden biri de  Özleme misafir olduğumuz zamandı. Kızlar o günkü esprinizi hiç unutmayacağım. Hatta şu an kayıtlara geçiyor; "Banu 70'li yıllardaki annelerimiz gibisin, çocukla günlere gittikleri zaman ki gibi" demiştiniz, ne gülmüştük.  Marifetli arkadaşım Özlemin gittiğimizde yaptığı bu böreğe gelelim. Oktay Usta'nın tarifi dedi, adı da başka bişey olabilir ama açma börek diyeceğim. Umarım onun kadar güzel yapar ve beğenirsiniz.

AÇMA BÖREK
Hamur için malzemeler
3 Su bardağı un
2 çorba k.yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
yarım pk.yaş maya
1yumurta(akı içine sarısı üzerine sürülecek),tuz

İç harcı:
250g yağsız kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet büyük boy patates
Tuz, karabiber

Yapılışı:
unun üzerine tuzu koyup ortasını açarak mayayı koyuyoruz.Mayanın üzerine sıvı yağ,süt.yoğurt ve yumurta akını ilave edip hamuru iyice yoğuruyoruz ve 30 dk kadar dinlendiriyoruz.
İç malzeme için  kıyma ile soğanı kavuruyoruz ve içine 1 adet büyük boy haşlanmış patates rendeliyoruz, tuz, karabiber serpiyoruz.
Dinlenen hamuru üzerine un serperek açıyoruz.(Yuvarlak olacak şekilde)Üzerine iç harcı yayıyoruz(tüm hamuru kaplayacak şekilde)ve hamuru rulo şeklinde sarıyoruz,bıçakla 2-3 parmak kalınlığında kesiyoruz ve az yağlanmış tepsiye ya da borcama ister ortadan başlayarak dairesel formda ister kenardan başlayarak yan yana dizip üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz.180 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

20.02.2015
Bugün bu tarifi kızımla yaptık. Özlem seni andık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder