4 Nisan 2012 Çarşamba

MAYALI POĞAÇA

Geçen hafta annemin 40'ıydı. Evinin orada sokakta lokma döktürdük; lokma İzmirlilere özgü bir adet. Bir gün evde yapma şansım olursa paylaşırım.
Lokma dökülürken kızım merakla izledi. Gelip alıp gidenlerin bazıları annemi tanıdıklarından hüzünlü ve anılarla dolu bir gündü. Bu paylaşımlar kızımın acısını paylaşması için bir fırsat oldu. "Herkes büyükannemi çok seviyor" di mi diyerek gururla dolaştı ogün.
Umarım o da büyükannesinin onu ne kadar çok sevdiğini hep hatırlar...



Bu sıralar gene yemek dergileri atıyorum. İçlerinde ilgimi çekenleri kesip ayırdıktan sonra tabii...

Mayalı poğaça da onlardan biri. Kesinlikle tavsiye ediyorum çünkü kızım dahil evde herkes bu lezzete bayıldı.


MAYALI POĞAÇA
(25-26 adet)

Malzemeler:

1 yumurta (akı,sarısı ayrılır)

1/2 paket margarin veya tereyağı(ocakta eritilip ılıtılacak)

1/2 su bardağı sıvıyağ

3/4 su bardağı süt

1 paket yaş maya(40 g)

4 su bardağı un

1 çorba kaşığı şeker ve tuz

Üzerine serpmek için susam veya haşhaş tohumu

İçi için:

100g beyaz peynir veya lor peyniri

3 orta boy patates(haşlanmış)

1/2 demet maydanoz


Yapılışı:

Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave edip mayanın kabarmasını sağlayalım. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine mayalı sütü, yumurta akını, eritip ılıttığımız margarini, sıvı yağı, tuzu ekleyip hamuru yoğuralım. Hamur kabının ağzını örtüp ılık bir ortamda hamur 2 misli kabarana kadar mayalandıralım.

Bu arada poğaçanın iç harcını hazırlayalım. Haşlanmış patatesleri rendeleyerek ya da ezerek içine ezilmiş peyniri, kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştıralım.

Mayalanan hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp önce yuvarlayıp sonra yassılatalım. Ortalarına hazırladığımız içten 1 çorba kaşığı ilave ederek hamur kenarlarını üstte toplayıp büzerek kapatalım. Margarinle yağlanmış fırın kabına hamurları ters çevirerek yerleştirelim. Hamurların ikinci kez mayalanması için oda sıcaklığında yarım saat daha bekletelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serperek önceden ısıtılmış 190derece ısılı fırında altları üstleri pembeleşene kadar pişirelim.

Afiyet olsun.

1 yorum: