5 Nisan 2012 Perşembe

DAMLA ÇİKOLATALI KEK

KIZ ÇOCUĞU SAHİBİ OLMANIN AYRICALIĞI BU OLSA GEREK!



Allahın bildiğini kuldan niye saklayayım; hep kızım olsun istedim. "Allahım sağlıklı olsun kızım olsun" diye dua ettim. Sonunda kızım oldu, binlerce şükür, sağlıklı ve hayırlı evlat olsun...

Ama annem benden 2 kat fazla sevinmişti. Sanırım 2 hayırlı 2 iyi kalpli 2 vefalı çocuğu olduğu için...Annem "o sana birgün arkadaş olacak" derdi. Bunları büyüdükçe yaşamaya başlamak ayrı konu ama ben kız çocuğunun onu erkekten ayıran en derin ve en belki de en büyük özelliğini annemi kaybettikten sonra yaşayarak anladım.

Annemi kaybettikten sonra bir daha annemin sevdiği hiçbir yemeği yapamayacağımı düşünüyordum, dolapta onun sevdiği şeyleri gördükçe içim acıyordu. Birgün mısır ununu gördüm ve artık Karadeniz yemekleriyle bağımın kopacağını düşündüm. Halbuki kızımın en sevdiği şeyler mısır unuyuyla yapılanlardı; mısır ekmeği, guymak, mısır unuyla kızartılmış hamsi. Sonra iyi ki bunları yapmayı öğrendiğimi düşündüm. Sonra da bunları iyi ki kızıma öğretmeye başladığımı düşündüm. İşte tam da bu düşüncelerin içindeyken kızım bir gün dedi ki "anne canımız guymak istediğinde ben yapabilirim, merak etme büyükannem bana öğretti".

Arkasından taziye için İstanbul'dan arayan Aslı, katıldığı bir seminerden bana birşey aktardı ki bu da benim yapbozumun bir parçası olarak annemin acısını haffletecekti. Kız çocuk ailedeki gelenekleri devam ettirir, ailedeki kültürü sürdürür. Evet ben nasıl annemden aldığım kültürü, gelenekleri sürüdürüyorsam şimdi sıra kızım Berildeydi.

Beril sıradan bir akşam yemeği için sofraya gül yaprakları döküyorsa, peçeteleri üçgen yapıp katlayıp masaya öyle koyuyorsa, büyükannesinden birçok şeyi kapmış ve devam ettiriyor demektir.

Ona bu blogum ailesinin sofraları olarak hatıra kalsın istiyorum, tabii yemek sohbetleriyle...




Bu yazıyı şaşaalı bir davet sofrasıyla tamamlamak gerekirdi ama elimizde nefis bir kek var:


Bu keki http://www.yoncadanlezzetler.com/ 'dan buldum. O da tarifi, “Karamelli Kek”, Lezzet Dergisi, Altın Mutfak Serisi, Kekler kitabından almış(tarife kakao, fındık ve damla çikolata ekleyerek, karamele yer vermemiş).
Biz çok beğendiiiik.







DAMLA ÇİKOLATALI KEK





Malzemeler
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
2 çorba kaşığı kakao
1 avuç fındık, kavrulmuş
1 avuç damla çikolata
Yapılışı
Yumurtalar ve şeker mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Sıvıyağ ve süt eklenerek karıştırılır. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao elenerek eklenir. Fındıklar, rondoda irice çekilir ve unlanarak eklenir. Fırın kabı yağlanarak unlanır. Kek harcının bir kısmı kalıba dökülür, damla çikolata serpilir, tekrar kek karışımı dökülür, damla çikolata serrpilir ve kalan kek karışımı kalıba dökülerek, önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 40 dk kadar pişirilir. Ilındıktan sonra kalıptan çıkarılır ve iyice soğuduktan sonra dilimlenerek servis edilir.




Ben keki pişirmek için 2 ayrı kap kullandım; biri dikdörtgen biri de gül şeklinde silikon kalıp. Gül şeklinde olanı sınıfına arkadaşlarına götüren kızım öğretmenine size kahverengi gül getirdim diye cilve bile yapmış:))))))))))




Sizler de yapın ve bizi anın....Afiyet olsun...

1 yorum: