17 Eylül 2013 Salı

SUCUKLU ÖRGÜ POĞAÇA


Canımdan cok sevdiğim okul arkadaslarım yeni evime ziyarete gelecekler diye onlar için leziz bir brunch hazırlamak istedim. Artık 25 yıllık arkadaşlıklardan bahsediyoruz. Bir tarafta bu büyük rakamlar yaşımızın ne denli ilerlediği hayretini yaratırken öte yandan bu kadar zaman dost kalabilmenin güzelliği icinde mutlu oluyoruz. Daha nice seneler onlarla paylaşımlarda olmak dileğiyle brunch ikramlarından biri olan sucuklu örgü poğaça tarifini vermek istiyorum.

SUCUKLU ÖRGÜ POĞAÇA
 Malzemeler

        Hamur için:
  • 2 su bardağı süt (ılık olacak)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
  • 1.5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5.5 su bardağı un(silme olacak)
  • 1 yemek kaşığı instant kuru maya veya 1/3 paket yaşmaya
Yarım kangal sucuk
Üzerine sürmek için 1 adet yumurtanın sarısı

Mayalı hamuru hazırlama aşamaları
  • Öncelikle ılık süt, zeytinyağı, yumurta (birinin sarısını ayırın), şeker ve tuzu karıştırma kabına alıp elinizle karıştırın.
  • Üşenmezseniz unu eleyin ki havalansın. Elenmiş unu ve mayayı karışıma bardak bardak ekleyip yoğurmaya başlayın.
  • Hamur hafif ele yapışır durumdayken un eklemeyi bırakın ve bu aşamadan sonra sabırla, en az 10 dakika yoğurmaya devam edin. Hamur yoğurma makinası veya ekmek makinasının hamur yoğurma özelliğini de kullanabilirsiniz.
  • Başta ele yapışan hamur, yoğurmanın sonlarına doğru ele yapışmaz, pürüzsüz ve elastik bir görüntü kazanır.
  • Nihayet yoğurma işi bitince hamuru düzgün bir hale getirip kaba yerleştirin. Kabın üzerine tam oturan bir kapak ya da temiz büyükçe bir poşeti hava almayacak şekilde kapatın.
  • Tıpkı yoğurt mayaladığınız zaman yaptığınız gibi, hamurun üzerini ve kenarlarını sıkıca sarın. Ilık bir yerde bekletin. Eğer işiniz acele ise Fırını 40 derecede 10 dakika ısıtın. Ve hamuru, yine üzeri kapalı olarak  fırında bekletin.
Mayalı hamurunuz hazır olunca:
  • Sucuklu örgü poğaça için hamurdan ceviz büyüklüğünde üç tane parça koparıp bir parmak kalınlığında rulolar yapın.
  • Ruloların uçlarını sıkıca birleştirin. 
  • Örmeye başlamadan her iki araya sucuk dilimleri yerleştirin.
  • Örerken her atımdan önce bir dilim yerleştirip öyle örün.
  • En son yine uçları sıkıca birleştirin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp tepsi mayası gelene kadar bekletin.
  • 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder