22 Temmuz 2013 Pazartesi

KÜÇÜK TARTLAR (MEYVELİ TARTÖLETLER)




MEYVELİ TART:Çok şık ve minik tartlar......
Annemin(nur içinde yatsın) mütevazı takılıp aşçı yamağı olduğu ve kız kardeşimin baş şef olarak  mutfakta beraber oyunlar içinde çok eğlenerek yaptıkları bir tarifti bu... Papatya tart dedikleri..Herkesin severek yediği... Annemin tüm malzemeleri hazırlayarak tezgaha bıraktığı, kardeşimin bunları tarta dönüştürdüğü, asist(yardımcı) diye anneme seslenirken çok güldükleri güzel mutfak maceralarından biriydi...
Siz de gülerek pişirin ve ikram edin...

Malzemeler:
Küçük veya büyük tart kalıpları (Büyük tart kalıpları ile 12 adet çıkıyor)

  • 75 gr. margarin(oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket şekerli vanilin
  • aldığı kadar un
kreması:
  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket şekerli vanilin

üst malzemesi:
  • meyve(dilediğiniz meyveler), damla veya küçük kalıp çikolata
  • tart jöle( ben kullanmadım,siz dilerseniz meyvelerin üstüne koyabilirsiniz)
Yapılışı:
Tart kalılarını sıvı yağ ile yağlayın. Yumuşak margarin, yumurta, şeker ve vanilya biraz yoğurun.Yavaş yavaş un ilave edin, yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edin.Hamurdan cevizden biraz büyük hamur alıp yağladığınız tart kalıplarının içine zemini ve iç kenarlarını da kaplayacak şekilde hamuru yerleştirin.
Fırında 180 derecede 15 dk.(üzeri hafif pembeleşene kadar) pişirin.
Tartlarınız piştikten sonra kalıplarından servis tabağına çıkarın. Diğer tarafta tencereye tüm krema malzemesini koyarak çırpma teliyle devamlı karıştırarak pişirin. Göz göz kaynamaya başladığında  ocaktan alın.
Tartlarınızın ortasına bu kremayı paylaştırın.
Muhallebi soğuduktan sonra üzerini dilediğiniz meyve ile süsleyin. Misafirleriniz gelmeden önce dolapta bekletebilirsiniz.

Afiyet olsun.







9 Temmuz 2013 Salı

Halley'li Parfe



Kolejden eski arkadaşlarım Berna ve Simin ile buluşmanın tadı sadece ikramlarımızdan kaynaklanmıyor. Geçmişi paylaşma, birbirimize açılabilme, sosyal ve kültürel yaşantıları ve yeni trendleri konuşma, rahatça maskesiz kendin olabilme ve dilediğince gülme...İkramlarımız ise bu leziz sohbetlerin yanında biz iştahlı ekip için mutluluk artıcı yardımcılar oluyor.
Birgün Berna'nın teklifi üzerine Simin "pratik tarifler" kitabı çıkarır mı bilmem ama ben onlardan önce davranarak Simin'in tarifini sizlerle paylaşıyorum. Tabii ki kendisinin izniyle. teşekkürler Simin'cim. Hep neşeli güzel masalarda buluşmak dileğiyle...

Halley'li Parfe
Gerekli malzemeler:
2 paket vanilyalı puding ve pişirmek için süt
1 paket krema
10 adet Ülker Halley
Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz

2 paket vanilyalı pudingi paketin arkasındaki tarife göre pişirin, içine 1 paket krema koyup çırpın. Sonra Halleyleri küp küp kesip içine koyun. Cevizi de ekleyip hepsini karıştırıp borcam gibi derin bir kaba dökün (dilerseniz streç film kaplanmış bir kek kalıbına da koyabilirsiniz). 1 gece buzlukta bekletin. Servisten 15 dakika önce çıkarıp servis yapın. Dilerseniz üstüne çikolata sosu döküp servis edebilirsiniz.
Afiyet  olsun.





FIRINDA PATATES KÖFTESİ


Yaz başlangıcında Melda'nın  İstanbul'a taşınması öncesi bizim evde bir araya geldik. Kızımın çok sevdiği arkadaşı Deniz de özel davetli olunca onlara leziz mamalar hazırlamak istedik. Menümüzde yer alan patates köftesi herkes tarafından çok sevildi.



Fırında Patates Köftesi
(Küçük yuvarlak şekliyle 50-60 adet)

Gerekli malzemeler
5 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
2 dilim bayat ekmek içi
1 adet yumurta
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
1/4 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Patatesleri haşlayıp soyun. Soğanı rendeleyin. Ekmek dilimlerinin içini ufalayın. Maydanozu ince ince kıyın(ya da soğan, ekmek içi ve maydanozu beraberce makinede kıyın)
Patatesleri iyice ezip yağ hariç tüm malzemeyi katıp yoğurun.
Patatesten küçük parçalar koparıp küçük yuvarlak şekiller verin ( isterseniz mercimek köfte şeklinde de yapabilirsiniz). Arada elinizi zeytinyağına batırırsanız köfteler elinize yapışmaz.
Fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye köftelerinizi dizin.
170 derece fırında üstü kızarana dek pişirin.
Sıcak ya da soğuk servis yapabilirsiniz.

Köfteyi ketçep, mayonez, hardal vb soslarla ikram edebilirsiniz.
Bunu tadan arkadasım köftenin içine sosis ya da kaşar peyniri  koyarak deneyebileceğini de ekledi. Geliştirmesi sizin elinizde.