19 Eylül 2012 Çarşamba

ŞİMDİ BU KAHVE FİNCANI MODA


Yaz başında İzmir'den Kuşadası'na giderken Selçuk'ta çöp şiş yemek için durduk. Çöpşişten sonra kahvemiz yukarıdaki fotoğraflarda gördüğünüz gibi ikram edildi. Çok beğendim. Sonra Kemeraltı'nda bu fincanların satıldığını hatırladım, evet hala satışta ve oldukça popüler idiler... Dilerseniz Kızlarağası Hanından edinebilirsiniz.

7 Eylül 2012 Cuma

KİRPİ KURABİYELER

Bu kurabiyeleri mayıs ayında yaptım ama araya yaz girince post yapmayı da ihmal edince eskiler böyle bir bir sıraya girdi.
Kızımın sınıf projesi hayvanlardı, çalışıp anlatacağı 5 hayvandan biri kirpiydi. Ben de o projesini anlatırken arkadaşlarına kirpi şeklinde kurabiye ikram etmesinin hoş olcağını düşünüp bu işe girdim.

Bu tarifi aldığım
http://acemisef.blogspot.com/2007/11/sevimli-kirpi-kurabiyeler.html acemi şefe yazılan bazı yorumlarda fırında kirpilerin yayıldığı vs gibi problemli yorumlar da vardı ama ben daha çok hamuru tutturmak ve kıvama getirmek için uğraştım.
Kirpi kurabiyeler
12-14 adet kurabiye için
Hamur Malzemeleri:
(benim tutturamadığım tarif)
4,5 çay bardağı un
135 gr. oda ısısında margarin veya tereyağı
5 tepeleme çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta akı
2 çay kaşığı şekerli vanilin

Tüm malzememizi yoğurup 4-5 parçaya ayıralım. Buzdolabında 1 saat dinlendirelim. Süre sonunda her bir parçayı dolaptan tek tek çıkarıp şekil vereceğiz çünkü hamurumuzun şeklini kaybetmemesi için soğuk olarak fırına girmesi gerekiyor.

Fırınımızı 175 dereceye ısıtalım. Dolaptan aldığımız hamur parçasından ceviz kadar bir parça koparalım. (Hamuru ne kadar küçük şekillendirirseniz içi o kadar iyi pişer) Bu parçayı bir ucu sivri olacak şekilde yuvarlayalım.

Sivri ucu makas ile(ben büyük mutfak makası ile yaptım)kirpinin ağzınını oluşturmak üzere yatay olarak keselim. Üst kısmından bir miktar boşluk bıraktıktan sonra (surat kısmı olacak) yine makasımızla hamuru kirpinin dikenlerini oluşturmak üzere yanyana keselim. Bu işlemi hamurun üst yüzeyi boyunca tekrarlayalım.


Hazırladığımız kirpinin göz kısmını oluşturmak üzere varsa iki adet boncuk şekeri (ben damla çikolata koydum)hamurun ön kısmına koyup, elimizle birbirine doğru yaklaştırarak bastıralım. Göz için kuş üzümü, çörek otu, damla çikolata vs. de kullanabilirsiniz. Hazırladığımız kirpileri ısınmış fırına koyalım. Üzerleri pembeleşene kadar pişirelim. Daha sonra fırından hemen çıkarıp soğumaya bırakalım.


Kızım ve arkadaşları bu kurbişlere bayıldılar, uğraştığıma değdi doğrusu....