27 Ekim 2011 Perşembe

EVDE ÇİÇEK EKMEK YAPTIM!

Kızım evde ekmek yapmamıza bayılıyor, ama bu ekmeği yaparken içine bal koyacağımızı öğrendiğinde yıkıldı. Bal yemeye hiç de gönüllü olmadığından "galiba bu ekmeği sevmeyeceğim" dedi ve maalesef de öyle oldu:(((
Ama biz büyükler sevdik. İşte misss gibi Zerrinciğimden aldığım çiçek ekmek tarifi:

ÇİÇEK EKMEK
Malzemeler:
3,5 su bardağı un(ben Söke ruşeymli un karışımı kullandım)
1 küçük paket kuru maya
2 çorba kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
2/3 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
oda sıcaklığında beklemiş 50 gr tereyağ
1 yumurta sarısı
Susam ya da çörek otu
Hazırlanışı:
1- Unu ve tuzu geniş bir kapa koyup ortasını açın.
2- Su ve sütü hafif ısıtın ılık olmalı. İçine bal ve maya koyup karıştırın.
3- Tereyağ ve tüm malzemeleri unun ortasına koyup karıştırmaya başlayın. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Eğer cıvık olursa un ekleyin.
4- Mayalanması için üstünü nemli bir bezle örtüp sıcak bir ortamda 1,5 saat bekletin.
5- Hamuru 7 parçaya bölün. Çiçek şekli verip yağlı kağıdın üzerine koyun. 30 dakika da o şekilde mayalanması için bekleyin.
6-Üstüne yumurta sarısı sürüp susam dökün, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Fırına girmeden önce..


Fırından çıktığında...misssssss........ afiyet olsun.....

26 Ekim 2011 Çarşamba

MİNİ MİNİ ZEYTİNLER





Ülkemizin yaşadığı acılardan öyle derinden etkilendik ki hayatın tadı tuzu kalmadı.


Yazacak çok şey var ama blogun özüne sadık kalarak gene hoş cin(s)liklerden bahsetmek istiyorum, hayata tat tuz olsun! Umarım son acılarımız olsun!



İzmirdeki eski Home Store cafeler yeni adıyla %100 Mola cafelerde yemek öncesi gelen bu aperatif çok iştah açıcı değil mi! Bu mini zeytinleri insan yemeğe kıyamıyor ama sonra bir tane ağzına alınca çerez gibi yeniyor. Bu zeytinleri satın almak için henüz hiçbir yerde bulamadım. Bulur bulmaz alacağım.


Sevgiler...

13 Ekim 2011 Perşembe

İZMİR'DE NEREDE NE YENİLİR?




Haber Türk Gazetesinin yazın nerede ne yenir yazısını takip etmiştim, bizim ilimiz İzmirle ilgili önerdikleri yerler işte yukarıdaki gibi. Bunlara ekleyecek çok yer var tabii, yeri geldikçe blogumda sizlerle paylaşacağım. Sizlerin önerilerini de severek takip edecek ve deneyeceğim.

11 Ekim 2011 Salı

6 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU YEMEK YAPABİLİR Mİ?HEM DE NASIL! İŞTE EV EKMEĞİ TARİFLERİ

Kızım; 6 yaşında,

yemek yemeyen iştahsız bir çocuk,

yaşıtlarına göre zayıf,

doktorumuzun esprilerine maruz kaldım "annesi gurme, kendi yiyor sanırım, adamla çocuğa bak, sıska!!!

geniş kelime dağarcığına ve evdeki geniş menüye rağmen 5 yaşındayken bulgura sarı pilav, ezo gelin çorbaya izabelin, fındığa tohum diyen bir çocuk...

ama annesi mutfağa meraklı olur ve çocuğunu her işe dahil ederse, gazetede bir çocuk doktoru ile yapılan röportajda 4 yaşındaki bir çocuk kendi başına kek bile yapabilir diye bir şey okuduysa..

anaokulunda çocuğa evde yapılan herşey, annelerimizin yaptığı her şey daha güzeldir diye öğretilirse...


pizza aşığı kızımla evde tavada pizza yaptıkça...
evde yapılan şeylerin duşarıdakilerden hazırlardan çok leziz olduğunu gördükçe...
Çocuk başlar yemek yapmaya...
İşte kızımla benim yeni mutfak hikayemiz böyle başladı...
Küçük prensesime hem deşarj olabileceği bir hobi, hem kendi yaptığı için yiyeceği deneyeceği bir ortam böyle yarattım.

Geçen sabah ilk yemeğini yaptı; hiç karışmadım, tüm malzemeleri kendi koydu, sadece kahverengi bordo ince et verir misin dedi, bir düşündüm ne olabilir diye, hani senin en sevdiğin şey deyince...pastırma istiyordu! eyvah pastırma diyemiyorsa yapacağı şey acaba neye benzeyecekti???
Un, yumurta, dilimlenmiş sosis ve pastırma, beyaz peynir ve yeşil zeytini karıştırdı. Karışımı bana verdi, sanırım omlet yaptım, tavada benim için pişirir misin dedi. Allahım omletimi onu mu yiyim??
Pişirdim öyle güzel olmuştu ki!

Sonra ben de ekmek yapayım diyince o da kendi ekmeğini yapmaya kalktı!İşte 38 yaşndaki annenin CEVİZLİ RUŞEYMLİ FIRIN EKMEĞİ ve 6 yaşındaki kızının SALÇALI YUMURTALI EKMEĞİ.

CEVİZLİ RUŞEYMLİ EKMEK:
Un paketinin üzerindeki sade ekmek tarifi üzerine ceviz ekleyerek yaptım.
Ben Ruşeym ilaveli söke un 500g, 1/2 paket kuru maya, 1/2 çay bardağı çekilmiş ceviz, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 su bardağı su kullandım. Ele yapışmayan bir hamur yaptım. Fırın tepsisine kağıt serdim, hamuru üzerine koyup 40 derecede fırında fırın tepsisinde 20 dakika daha beklettim. Sonra dışarı çıkarıp üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dakika daha beklettim. Hamurum artık kabarmıştı, hamurdan bir parça ayırıp tek kişilik kalıba koydım diğer hamura da tepsi üzerinde şekil verdim, üzerine susam ve çörekotu serptim. Önceden 210 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirdim.








SALÇALI YUMURTALI EKMEK (6 yaşındaki kızımın kendi tarifi)
Ben ekmek yaparım da kızım durur mu? Ben sana kırmızı ekmek yapacağım dedi!!!
Un, süt, yumurta, tuz, beyaz peynir, hamur kabartma tozu ve salçayı karıştırdı. Cıvık bir hamurdu. Sonra onu yağladığım fırın kaplarına koyduk, işte sonuçlar!!!
Çoook lezizdi!


10 Ekim 2011 Pazartesi

TÜRK KAHVESİ KEYFİ-SHAZİLİ HAZIR KAHVE İLE





Kahve deyince benim için akan sular durur. Kahvenin olduğu yerde muhabbet, kızsal analizler, işsel çözümlemeler, haber alma, rahatlama, soluklanma, mola, gelecek vaatleri, umut ve yaratıcılık vardır. Hangi içecek bu kadar pozitif enerjiyle bunları yaptırabilir ki!!


Ama bir de yokluğu vardır ki bu kadar faydadan mahrum kalır, esip gürlersiniz fayda yok..patron ya da İK Müdürünüz yasaklamış kahveyi, masrafları kısmak için ilk çare.. ya da sırf müdürlere ikram edilecek, ama sizin müdür olmanıza daha çoook var, kahvesiz hayat geçer mi??? sırf kahve içecem diye tüm diğer yıkımlarını göze alarak her seferinde patronun odasına gidilmez ki, ya da sürekli toplantılara katılmayı ümit ederek..


İşte bence iş dünyanıza renk katacak bir alternatif; Shazili Türk Kahvesi!!! haaa..sizin ofiste zaten türk kahvesi servisi varsa siz zaten doğuştan şanslısınız. Ama bir de bir arkadaşınız var ki lise son sınıfta hala türk kahvesi yapmayı bilmeyip de yıllarca anılarda türk kahvesi yapmayı bile bilmiyordu diye yer ederek konuşulmaktan kurtulacak! Hemen bir kahve fincanı sıcak suya bir poşet hazır kahveyi dök, karıştır, iç...


Ben geç keşfetmişim, niye mi denedim, yukarıdaki sbeplerden hiçbiri, annem aynı Hisarönü'ndeki(Kemeraltı Çarşısı) kahve kadar leziz, köpüklü deyince... denedik, beğendik... sadesi var,şekerlisi var, (Tansaşlarda 0,35TL/adet) . Tavsiye ederim.


Ne kahve, ne kahvehane, gönül muhabbet ister, kahve bahane!




7 Ekim 2011 Cuma

KIZ ÇOCUĞUNA DEĞİŞİK NE ÖREBİLİRSİNİZ?KEDİLİ KAZAK-KIZIMIN EN SEVDİĞİ ÖRGÜ MOTİFİNİ BULDUM!!!

Kış gelmek üzere, İzmirde henüz tatlı bir sonbahar var, bu bir ay daha sürecektir. Ama soğuklar geldiğinde minikleri tatlı sıcak bir süprizle ısıtmaya ve sevindirmeye ne dersiniz? Geçen kış annemin 5,5 yaşındaki kızım için ördüğü bu kazak hem onun hem de diğer herkes tarafından öyle bir tezahüratla karşılandı ki sizlerle bir kış sonra paylaştığıma üzgünüm!!! Şablonu nette yabancı bir siteden buldum, böyle orijinal şablonlar bulmak çoook zor oluyor, elinizde varsa paylaşırsanız sevinirim.



Yaşına göre giyinmeyi seven biri olarak ben de bu motiften istiyorum diyerek kendimi genççççç ilan ediyorum!!


Annneciiiiim bana da bundan ör lütfen!!!!












3 Ekim 2011 Pazartesi

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE(ROKOKO)

Emine Beder'in tariflerinden biri olan bu kurabiyeyi ilk kez yazın kızımla beraber yaptık. Kurabiyeler çok leziz oldu.

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE(ROKOKO)
Malzemeler:
125g tereyağı veya margarin(oda sıcaklığında)
2 yumurta
1 paket mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
8 çorba kaşığı hindistan cevizi(6 kaşığı hamurun içine, 2 kaşığı kurabiyelerin üzerine serpmek için)
5-6 çorba kaşığı un
1 paket hamur kabartma tozu
2 paket şekerli vanilin
Yapılışı:
Hamur yoğuracağınız kabın içine yumuşamış yağı, şekeri, 6 çorba kaşığı hindistan cevizini ve yumurtaları alıp krem haline gelene dek yoğuralım. Mısır nişastasını, unu, kabartma tozunu ve vanilinleri ilave edip hamur haline gelene dek yoğuralım. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekiller verelim. Üstlerine hindistan cevizi serpelim. Hafifçe yağlanmış veya kağıt serilmiş fırın kabına dizerek ön ısıtılmış fırında 190derecede kurabiyelerin altları ve üstleri açık pembe renk alana kadar pişirelim.








Kızım türk kahvesi keyfi yapmaya bayılıyor, keyifçi annesine çekiyor gün geçtikçe... bir de şeker fal bakıyor anlatamam... insanın kızı olması ne güzel, şükürler olsun.